Over de vereniging Houdt Vlietrand Groen
De Vereniging Houdt Vlietrand Groen stelt zich ten doel om het groene, landelijke, cultuurhistorische en open karakter van de Vlietzone te behouden en te versterken. De Vereniging bestaat sinds 1994. Zie Statuten. De Vlietzone ligt tussen het Rijn-Schiekanaal (de Vliet) en de A4. Gemiddeld een kilometer breed en enkele kilometers lang. Het is een belangrijke blauwgroene schakel tussen de Zwethzone ten zuiden van de Vlietzone en Vlietland in het noorden. Hiermee vormt de Vlietzone een van de weinige overgebleven groene gebieden in de wijde omgeving en is een essentieel onderdeel van de ecologische hoofdstructuren. Met een afwisseling van open weidse landschappen, landgoederen, boerderijen, oude ophaalbruggen, volkstuinen en groene woonwijkjes doet dit gebied niet onder voor de Vechtstreek of Amstelland. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen en varen. Daarnaast liggen er ook verschillende sportvelden voor voetbal, korfbal, tennis en golf.
Ontstaansgeschiedenis
In de jaren ’90 worden allerlei bouwplannen ontwikkeld voor de Westvlietweg. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een grote discotheek. In de aanloop naar de fusie van de gemeente Leidschendam en Voorburg in 2002 was er leek het minder oog voor de kwaliteit van verschillende bedrijven die zich bijvoorbeeld vestigden in wat toen het laantje van Beck heette. De fusie had namelijk vooral als doel om inlijving bij de gemeente Den Haag te voorkomen. Een felle strijd, maar Leidschendam-Voorburg betaalde er wel een prijs voor: de gemeente Den Haag annexeerde de Tedingerbroekpolder. Hier ontwikkelde Den Haag de woonwijk Leidschenveen en het bedrijventerrein Forepark. Ook werd de Vlietzone door de gemeente Den Haag geannexeerd. Met uitzondering van de oude wijken van Leidschendam in de Vlietrand, Park Leeuwenbergh en de Zeeheldenwijk. Die wijken bleven bij de nieuwe gemeente Leidschendam-Voorburg.
Wijkvereniging Oud Voorburg heeft haar best gedaan om de Vlietrand, eigenlijk haar groene achter- of voortuin , te beschermen tegen de oprukkende ‘verstening’. Uiteindelijk besluiten bestuursleden van o.a. Wijkvereniging Oud Voorburg, Park Rijn Schie, huurdersvereniging en VVE van Vlietwijck en Amateurtuindersvereniging Tedingerhof op 21 november 1994 een vereniging op te richten met het doel het groene, rustige en landelijke karakter zoveel mogelijk te behouden. Het werkgebied loopt dan van de Hofplein Spoorlijn tot de Utrechtsebaan en tussen de Vliet en Rijksweg A4. Het begin van de Vereniging Houdt Vlietrand Groen.
Sinds 1 januari 2002 gelden de nieuwe gemeentegrenzen. Op verzoek van de bewoners van Park Leeuwenbergh en Park Hoornwijck en de Westvlietweg, wordt op 29 mei 2002 door de ledenvergadering van Houdt Vlietrand Groen goedgekeurd om het gebied tot en met het bedrijventerrein Hoornwijck op te nemen in de Vereniging. Op die manier kunnen de belangen van dat deel, tegenover het Rijswijkse Leeuwendaal en Voorburg West, ook door de Vereniging Houdt Vlietrand Groen worden behartigd.
illustratie: copyright Provincie Zuid-Holland