Over de vereniging Houdt Vlietrand Groen

Welkom op de website van de Vereniging Houdt Vlietrand Groen. De Vereniging stelt zich ten doel om het groene, landelijke, cultuurhistorische en open karakter van de Vlietzone te behouden en te versterken.

De Vlietzone is gelegen tussen het Rijn-Schiekanaal (de Vliet) en de snelweg A4. Het gebied is gemiddeld een kilometer breed en strekt zich uit over enkele kilometers. De Vlietzone is een belangrijke blauwgroene schakel tussen de Zwethzone ten zuiden van de Vlietzone en Vlietland in het noorden. De Vlietzone is een van de weinige overgebleven groene gebieden in de wijde omgeving en een essentieel onderdeel van de ecologische hoofdstructuren.

Het landschap van de Vlietzone is vergelijkbaar met het landschapsschoon rond de Vecht en de Amstel. De afwisseling van open weidse landschappen, landgoederen, boerderijen, oude ophaalbruggen, volkstuinen en groene woonwijkjes maakt de Vlietzone bijzonder. De Vliet en omgeving zijn ook bij uitstek geschikt voor wandelen, fietsen en varen en biedt daarnaast ook tal van mogelijkheden voor sporten als voetbal, korfbal, tennis en golf.

De Vereniging bestaat sinds 1994. Zie statuten
In de jaren ’90 worden allerlei bouwplannen ontwikkeld voor de Westvlietweg. Bijvoorbeeld een grote discotheek. Eerst wordt gedacht aan de Westvlietweg tegenover de Kerkbrug, later tegenover de Wijkerbrug. Bovendien wordt oogluikend toegestaan dat allerlei duistere bedrijfjes zich kunnen vestigen aan bijvoorbeeld het Laantje van Beck. Voor ambtenaren en politici in het mooie stadhuis van Leidschendam, is de Vlietrand tegenover Rijswijk en Voorburg wel heel ver weg.

Tot 1994 heeft het bestuur van Wijkvereniging Oud Voorburg haar best gedaan om de Vlietrand, de groene achtertuin/voortuin van Oud Voorburg, te beschermen tegen de oprukkende verstening door de gemeente Leidschendam. Bestuursleden van o.a. Wijkvereniging Oud Voorburg, Park Rijn Schie, huurdersvereniging en VVE van Vlietwijck en Amateurtuindersvereniging Tedingerhof besluiten in een vergadering op 21 november 1994 een vereniging op te richten met het doel het groene, rustige en landelijke karakter zoveel mogelijk te behouden. Het werkgebied loopt dan van de Hofplein Spoorlijn tot de Utrechtsebaan en tussen de Vliet en Rijksweg A4.

Rond 2000 speelden de plannen om Den Haag uit te breiden met het Rijswijkse Ypenburg en het Leidschendamse Leidschenveen en Forepark. Om die wijken te verbinden met Den Haag wilde Den Haag ook delen van Rijswijk (Leeuwendaal en Cromvliet) en delen van Voorburg (Voorburg West en mogelijk ook Essesteyn) annexeren om zo een “corridor” te creeëren waarover de nieuwe Hagenaars zich naar het oude Den Haag konden begeven.
Na een jarenlang gevecht over geld en macht zijn Ypenburg en Leidschenveen Haags grondgebied geworden. De oude wijken van Rijswijk en Voorburg zijn gelukkig niet geannexeerd. Maar in de strijd om de macht is wel de Vlietrand Haags grondgebied geworden. Met uitzondering van de oude wijken van Leidschendam in de Vlietrand, Park Leeuwenbergh en de Zeeheldenwijk. Die wijken behoren tot het grondgebied van de nieuwe gemeente Leidschendam-Voorburg.

Vanaf 1 januari 2002 gelden de nieuwe gemeentegrenzen. Op verzoek van de bewoners van Park Leeuwenbergh en Park Hoornwijck en de Westvlietweg, wordt op 29 mei 2002 door de ledenvergadering goedgekeurd het gebied van tot en met het bedrijventerrein Hoornwijck op te nemen in de Vereniging zodat ook de belangen van dat deel, tegenover het Rijswijkse Leeuwendaal en Voorburg West, door de Vereniging Houdt Vlietrand Groen kunnen worden behartigd.