Bijna 1 miljoen kikkers en padden vallen jaarlijks in een straatput. Op eigen kracht komen ze daar niet uit. Daarom komen er steeds meer ‘paddentrappen’ in die putten. Ook Park Leeuwenbergh heeft er een aantal.
Padden belangrijk voor biodiversiteit
In De Volkskrant geeft bioloog en onderzoeker bij Naturalis Auke-Florian Hiemstra aan dat het belangrijk is dat gemeenten zich inzetten voor kikkers en padden. “‘Het gaat niet goed met de amfibieën in Nederland, ze worden op verschillende manieren bedreigd.’ Bijvoorbeeld door gebrek aan insecten, vervuiling van wateren, toenemende weersextremen en wegen die hun leefgebied versnipperen, ziet Hiemstra. Padden en kikkers zijn belangrijk voor de biodiversiteit. ‘Die is als een blokkentoren: als er diersoorten uitvallen, begint de toren te wankelen’, aldus Hiemstra. ‘Kikkers en padden staan aan de basis van de toren, we kunnen niet zonder ze.’”
Jaarlijkse paddentrek is telmoment
In Park Leeuwenbergh (wijk aan de Vliet tegenover Voorburg-West) is een paddenwerkgroep actief. Tijdens de paddentrek helpen ze de padden waar nodig met oversteken en tellen ze ook meteen de padden (en kikkers). De secretaris vertelt dat het nu al weer 2 jaar de goede kant op gaat. Zo veel als er in 2018 geteld werden, ruim 600 padden, waren het er dit jaar nog niet. Maar met 365 getelde padden en 39 kikkers toch bijna 100 jaar meer dan in 2023.
Perfecte paddentrap
Tijdens de paddentrek belandt helaas een aantal padden in een van de trottoirkolken. Daarom zijn er verkeersborden in de Elzenlaan, de Virulylaan en Park Leeuwenberghlaan geplaatst. Verder zijn er in de Elzenlaan en een deel van de Lindelaan paddentrapjes in de trottoirkolken geplaatst. De wat kleinere mannetjes lijken er vooral gebruik van te maken, maar de vrouwtjes en zeker de tandems niet. Op de eerste vijf kolken vanaf de Westvlietweg – dit is op het deel van de Elzenlaan waar de paddentrek het meest intensief is – heeft de werkgroep roosters geplaatst. Landelijk is er nog discussie over een ander type trapje: meer een laddertje dan een trapje. Veldonderzoek van Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) toont aan dat bijna 95 procent van de padden zelfstandig uit de put kunnen klimmen als er een paddentrapje is. En in Utrecht bleek dat er in de wijk Lunetten in bijna de helft van de kolken (ruim 400 van de 900) amfibieën zaten. Nu zijn daar de eerste paddentrapjes geplaatst.
Doe-het-zelf-paddentrap voor vijver
Ook in vijvers kunnen padden en kikkers zitten. Die moeten daar makkelijk uit kunnen komen. Soms lukt ze dat met overhangende planten als de oever steil is. Maar ook in een vijver is een paddentrap een mooie oplossing. Zelfs een onhandige knutselaar kan dit bouwwerkje in elkaar timmeren, volgens de site van radioprogramma Vroege vogels.