Fijnstof: de onzichtbare bedreiging

Fijnstof is een gevaarlijk goedje voor onze gezondheid en we krijgen er genoeg van binnen in deze verstedelijkte omgeving en gelegen tussen diverse snelwegen, zoals de A4, A12 en A13.
Op maandag 15 mei 2017 houden we daarom na afloop van de Algemene ledenvergadering, een presentatie over dit actuele onderwerp in Cultureel Centrum Agora.

Al 23 jaar strijden we voor een open groene Vlietzone. In al die jaren zijn er heel wat bedreigingen (deels) afgeslagen. Er dreigt echter ook een onzichtbare vijand de gezondheid van de bewoners in dit gebied aan te tasten; fijnstof dat voornamelijk afkomstig is van het verkeer. De Vlietzone ligt nu eenmaal in de houdgreep van de eerder genoemde snelwegen en daar komt de Rotterdamsebaan nog bij. waarover binnenkort zo’n 38.000 voertuigen per etmaal zullen gaan rijden.

Om dit gevaar in kaart te brengen hebben we een expert uitgenodigd voor een presentatie. De heer ir. Hans Jansen is adviseur Milieu & Gezondheid bij GGD Haaglanden en hij zal daarbij een aantal vragen beantwoorden, zoals de vraag wat fijnstof precies is. Is wegverkeer bovendien de belangrijkste veroorzaker? Wat zijn de effecten op de gezondheid? Zijn er bovendien mogelijkheden om de effecten te verminderen? Is fijnstof op te vangen? Zijn er mogelijkheden voor de burger of voor Houdt Vlietrand Groen om fijnstof te meten?

We heten u welkom op maandag 15 mei 2017 vanaf 20:30 uur in Cultureel Centrum Agora, Fonteynenburghlaan 11, 2275CZ Voorburg